Ampel

www.ampel.be

Mensen met een verstandelijke beperking kunnen net als anderen psychische klachten of problemen ontwikkelen. Toch bestaan er voor deze doelgroep maar weinig mogelijkheden tot ondersteuning. Ampel wil in samenwerking met andere modules binnen het zorgcircuit bijdragen tot een betere geestelijke gezondheidszorg voor deze mensen. We vertrekken vanuit de basisgedachte dat mensen met een verstandelijke beperking recht hebben op geestelijke gezondheid en geestelijke gezondheidszorg. Er is in de verschillende sectoren (o.a. CGG’s en VAPH-voorzieningen) veel expertise aanwezig. De complexiteit van de problemen vraagt echter om samenwerking en uitwisseling van expertise.

Consulentenwerking

Binnen de consulentenwerking willen we via een uitvoerig beeldvormend en diagnostisch proces vooral een ondersteunende rol opnemen in het zoeken naar een manier van omgaan met mensen met een verstandelijke beperking en bijkomende problemen. Het betrekken van een buitenstaander kan in een vastgelopen situatie vaak verhelderend werken en een nieuw perspectief met zich meebrengen.

We werken outreachend omdat we het belangrijk vinden om ondersteuning te bieden in de omgeving van de persoon zelf. We betrekken bijgevolg ook steeds de context van de persoon met een beperking in het hulpverleningsproces. Op die manier willen we ook de draagkracht van de omgeving verhogen.

Ons team bestaat zowel uit vaste medewerkers als uit externe consulenten. Afhankelijk van de aanmeldingsproblematiek gaan we binnen de regio op zoek naar externe deskundigen, die op basis van hun opleiding en/of ervaring mee helpen denken rond de hulpvraag.

Ampel - Wingg

Eind 2016 werd de ingediende template van WINGG voor het zorgprogramma ‘dubbeldiagnose’ goedgekeurd door de federale overheid. De doelstellingen van dit zorgprogramma zijn enerzijds de uitbouw van een meer geïntegreerde mobiele hulpverlening en anderzijds het realiseren van een geïntegreerd crisis- en time-outaanbod. Om het zorgprogramma dubbeldiagnose voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking en geestelijke gezondheidsproblemen te realiseren, ontstond een coproductie tussen WINGG en Ampel.

Therapiewerking

In de verschillende centra geestelijke gezondheidszorg in West-Vlaanderen krijgen reeds heel wat mensen met een verstandelijke beperking ondersteuning van een psychotherapeut. Vanuit deze basisgedachte en vanuit de ervaringen met de 'goede praktijken' die er nu reeds zijn willen we de CGG's in West-Vlaanderen verder aanmoedigen en sensibiliseren om te werken met cliënten met een verstandelijke beperking. We doen dit in hoofdzaak via consultatieve en ondersteunende opdrachten.

Daarnaast creëren we ook in samenwerking en afstemming met de andere CGG's een specifiek psychotherapeutische aanbod voor personen met een verstandelijke beperking. We willen het therapeutische proces faciliteren met specifieke methodieken zoals visualiseren en gebruik van materialen, aanpassen van taal en tempo, ... en we betrekken naast de persoon met een verstandelijke beperking ook de context van de persoon bij het therapeutisch proces. We vinden het betrekken van de context belangrijk omdat op die manier de transfer van de therapieruimte naar de leefomgeving wordt bevorderd. Ook omgekeerd kan het betrekken van de context van de persoon met een beperking ondersteuning bieden in het binnenbrengen van ervaringen uit het thuismilieu naar de therapieruimte.

Zorgbemiddeling

De intensieve zorgbemiddeling richt zich tot meerderjarige personen met een beperking uit West-Vlaanderen die na een intensieve zoektocht onvoldoende antwoord krijgen op hun ondersteuningsvraag. Dit zijn vaak mensen met een complexere zorgvraag waarvoor intensievere en intersectorale zorgbemiddeling noodzakelijk is om een passende oplossing te vinden op hun ondersteuningsvraag.

Vorige
Vorige

Ouderenwerking

Volgende
Volgende

Forensische werking